Kalevipoja haud Toompeal

Püha Aleksander Nevski katedraal (ametlikult Tallinna Neeva vaga õigeusulise suurvürsti Aleksandri peakirik, lühendatult Neeva Aleksandri peakirik) on õigeusu kirik Tallinnas Toompeal aadressil Lossi plats 10.

Pühakoja ehitust alustati 1894 a. ja see valmis 1900 a. otse Toompea lossi vastu kohale, kus oli park ilupuude ja roosipõõsastega. 1864 a. oli samas paigas Toompea turg.

Info: https://et.wikipedia.org

Muistendid

1) Toommägi on Kalevipoja haud. Ja nimelt uue õigeusu peakiriku all olevat tema puhkepaik, mis vundamendi kaevamisel avalikuks tulnud. Mõne jala sügavuselt tulnud raudne uks nähtavale ja uksepealne kiri tähendab: «Äraneetud olgu igaüks, kes minu rahu julgeb rikkuda!» Hoolimata sellest tehtud aga ehitusetööd edasi. Ehituse lõpul teati tõendada, et kiriku müüril mitmel pool praod sisse tekkinud ja oodati täielist ehituse kokkukukkumist, mis aga senini veel sündinud ei ole. Peale selle kardeti mitut muud pahemat juhtumist Tallinna peale tulevat, nagu baltlaste täielist isaisade püha õigust, mis neil kibedaste vaja, sest et orjarahvas mitmel pool võimust tahab võtta, mida küll viimsepäeva täheks tuleb pidada.
E 46187/8.

2) Kalevipoja puusärk võeti Toompea vene kiriku alt välja, kui selle kiriku vuldamenti kaevati. Kõik rootsi ja taani kirjad old seal. Minu minia isa tuttav oli seal kaevamas, see näind kirjasi, olid seanahast ja kõik viidud voorimehetäis ära. Puusärk viidud ka ära, viidud kirjadega tükkis. Rauast puusärk old, nad arvand, et on Kalevipoja puusärk.
ERA II 192, 354 (14) < Keila, Harku v., Kakumäe k. < Jõelähtme — R. Põldmäe < Liisa Torbek, 70 a. (1938).

Kuidas kohale tulla?