Kalevipoja visatud kivi vaenlaste pealiku pihta Leerimäel

Kalevipoja visatud kivi endise Mõigu mõisa piiril Tallinna lähedal. Selle kiviga visanud Kalevipoeg surnuks vaenlaste pealiku Leerimäel.

Muistendid

1) Kalevipoja visatud kivi ja Leerimägi Mõigus
Kord tulnud üks vaendlaste vägi Tallinna kallale. Olnud juba teised Mõikus ühe mäenuki peal. Seda mäge hüütakse ikka veel Leerimägi. Kalevipoeg olnud Tallinna Toompea mäel, näinud vaendlased tulema, võtnud sealt ühe kivi ja viskanud sellega Leerimäele vaendlaste ülema pealiku surnuks. Vaendlased läinud kohe minema. See kivi on praegust Mõigu Pühapaju kõrtsi ligidal Tallinna ja Mõigu rajaks, seal pidada ka selle pealiku haud olema.
E 35660 (6) < Jüri, Kurna v. < Lehmja v. – J. Kurgan [= J. Saalverk] < Tavet Hinnu (1898).

2) Trükitud: M. J. Eisen, Endised jõumehed, lk. 8 (5).Suur kivi on Tallinna ja Mõigu mõisa piiri peal Tartu maantee ääres Pühapaju kõrtsi ligidal oja kaldal, mis Ülemiste järve jookseb, püsti pandud, kelle külje sisse rist raiutud. Sellest kivist räägib rahvajutt, et Kalevipoeg sellega Tallinna Toompealt üle järve nurga Pühapaju kõrtsi ette ühe mehe surnuks visanud. Olnud see sõja ehk rahu ajal, seda ei teata.
J. Jung, Muinasaja teadus eestlaste maalt III, lk. 53 (27).
Kividest vaenlaste pihta vt, veel: E 47290 (5) < Saarde < Halliste – J. P. Sõggel < P. Sõggel (1910).

Kuidas kohale tulla?