Kalevipoja põllekivi Ruilas ehk Ukukivi

Ukukivi (ka: Lossikivi, Neitsikivi, Lindakivi, Ruila Lossikivi, Ruila Ukukivi, Kalevipoja Põllekivi) on rändrahn Harju maakonna Saue valla ja Hageri kihelkonna Muusika külas. Varem on kivi kuulunud Ruila küla alla.

Mõõtmed: Rabakivi. 12,6 x 10,0 x 5,7 m, üm 35,1 m

Ukukivi on ohvrikivina olnud väga laialt tuntud. Kivi peal olevat suurt lohku on suulises pärimuses peetud vanatondi pajaasemeks, kes olevat kivil lambaid keetnud.

Info: https://et.wikipedia.org

Muistendid

1) Selle kiviga on seotud ebausk, mille järgi kõik esmakordselt linnaminejad peavad hobuse teele seisma jätma ja minema kivi otsa ja pöörama ennast kolm korda ümber, et linnas hästi läheks. (ERA II 225, 193 (25) < Rapla khk, Kuusiku mõis – Rudolf Silmann < Jüri Baumann, 73 a (1939).

2) Kalevipoja põllepaela auk
Ruila mõisa põllul olevat suur kivi. Selle viinud Kalevipoeg sinna oma põlles. Kalevipoeg tahtnud seda kivi kuskile viia, kuid see kukkunud sinna maha, sellepärast et põllel läinud pael tagant katki ja see langenud ära nii suure hooga, et sinna kivi ligidale, kuhu pael kukkus, tekkinud maasse põllepaela auk ehk ase.
Ja see auk ehk nõgu, kuhu pael kukkunud, olevat sääl kivi juures näha.
ERA II 222, 81/2 (11) < Kuusalu, Kiiu v., Valkla k. – L. Merela < Minni Lipsmäe, 28 a. (1939). Vt. ka muist. 66.

Kuidas kohale tulla?