Maksasoo  olevat tekkinud Kalevipoja hobuse maksast

Maksasoo ehk Rummu raba (ka Kodasoo) laiub Harju maakonnas Kuusalu vallas.

Soo on alguse saanud järve kinnikasvamisest, selle sügavaimas osas asub Rummu järv (45,4 ha). Turbalasundi paksus kuni 4,5 m.

Info: https://et.wikipedia.org

Muistendid

1) Maksasoo on Jõelehtme kihelkondas Kodasoo või Rummu valdas, võib-olla ehk on keegi varemalt sellest kirjeldanud midagi. Sellest teab küll rahvasuu rääkida. Kalevipojast, aga kahju, ei mäleta ma seda enam heaste. Kalevipoeg olnud seal kimbatuses, ei mäleta, kas huntide või paharetipoiste käes, kes tema hobuse ära söönud, nõnda et ainult maks järele jäänud. Kas Kalevipoeg hobuse murdjad enne maha lõi, kui nad maksa aega saivad süüa, või jätsid need ise maksa järele, seda ei mäleta. Vanaema, kes seda teadis rääkida, on ammu surnud, tema jutu järele mäletan ma. Seda kohta vaatamas ei ole ma käinud, ainult kuulnud olen, et see peab üks tüma soo olema, kesk sood veikene võhmas ja võhma kalda ääres seista alati punakas vesi.
E 41798 < Hageri < Harju-Jaani, Perila v. — J. Hernesaks (1901). Vrd. muist. 337 P.

Kuidas kohale tulla?