Iru ämm

Iru ämm oli Iru mäel Pirita jõe lähedal seisnud piklik kivi, mida muiste austati. Õige Iru ämm hävis 19. sajandi keskel hoolimatult jaanitule tegemisega. Tükke kasutati Iru silla ehitamisel aastail 1865–1867. Praegu võib Iru mäel näha ämma asemikuna Juhan Raudsepa loodud raidkuju, mis püstitati sinna 1970. aastal, Iru koduloolaste pandud mälestuskivi asemele.

Info: https://et.wikipedia.org

Iru ämma tekkimisest on juttu eesti rahvuseeposeKalevipoeg” kolmandas loos (Kalevipoegade jahilkäik, Linda röövimine, Kalevipoegade kojutulek). Tuuslar röövis Kalevipoegade jahikäigu ajal nende ema Linda ja üritas ta viia oma paati. Linda hüüdis hädas appi Ukut ja teisi jumalaid. Kui Tuuslar oli jõudnud oma saagiga Iru mäele, tuli appi Pikker, kes välgulöögiga tabas nii Tuuslarit kui ka Lindat. Tuuslar langes surnu kombel maha, kuid Linda muutus kivisambaks. Tuuslari ärgates ei leidnud ta leske enam kusagilt. Rahvas hakkas kaljut Iru ämmaks kutsuma. Kaljul olevat sees olnud ka salavägi – kui teda õhtul mäest alla veeretati, oli ta hommikul vana koha peal tagasi.

Muistendid

1) Jutt Iru ämmast2
Kalevipoja ema oli meeldinud Soome Tuuslarile ja Tuuslar oli tahtnud tema Eestist Soome viia, aga Kalevipoja ema Linda pole tahtnud minna. Tuuslar oli tulnud Linda järele, et teda ära viia, Linda aga pistnud eest jooksu, sest minemine oli talle vastumeelt olnud. Joosnud kuni Irumäeni, siis lõppenud ta jõud otsa ja ta palunud jumalat, et see ta Tuuslari käest päästaks. Jumal muutnudki Linda Iru mäele suureks kiviks, millel olnud inimese kuju.
Kui Iru mäe juures Pirita jõel veel silda peal ei olnud, siis pidanud inimesed jõest läbi käima. Kes jõest läbi tahtis minna, pidi sellele kivile, mida Iru Ämmaks nimetati, ohverdama ja patsi lööma. Kes aga seda ei teinud, sel juhtus õnnetus jõest läbiminemisel.
3
ERA II 223, 257/9 (1) < Jõelähtme, Nehatu v., Muuga k. – A. Kilu < isalt (1939).
4
——————————————————————————————
2
Ptiikirjas trükitud osad pärinevad ilmsesti «Kalevipojast». – E. L.
3 Nüüd mõni aasta tagasi, kui jõele sild peale ehitati, lõhuti ämm ära ja nende ämma kividest ehitati praegune sild. See koht on praegal näha, kus endine Iru ämm asus, sest sel kohal ei kasva rohtu. See koht asub Iru külas, Nehatu vallas Narva maantee ääres, Madise talu väravas. – Üleskirjutaja märkus.
4 «Kalevipoja» järgi on jutustatud Tallinna koolidest saadud vastustes (vt. E 74155 < Tallinn (1928)). Selle teisendi lõpul on lause: «Veel tänapäev võib näha Iru mäe kivistanud Linda kuju.» Kivistist 1928. aastal aga enam ei olnud. – E. L.
——————————————————————————————

2) Kes esimist korda linna läks; see viidi Iru ämma vaatama. Paremat kätt kiviaja taga oli ristikivi, kelle pääl alati 3 vihta seisas. Vihtadega said linnas käies noored Iru ämma vaatamise eest «sutsi» ja pidid Iru kõrtsis rumalust maksama.1
Iru ämma juures põletati jaanitulesid.
ERA II 153, 579 (10) < Haljala – H. Länts.

3) Tallinna lähedal Iru mäe peal kivi otsas istuvat Iru ämm (hüütakse ka Viru ämmaks), kes igaühele, kes esimest korda linna läheb, pakkuvat õunavorsti. Kes seda vastu ei võta, selle pidavat ämm jõkke viima ja vihtlema.
ERA II 222, 395/6 (15) < Kuusalu, Kõnnu v., Kalme k. – I. Lehesalu (1939).

Kuidas kohale tulla?