Tudulinn

Tudulinn. Kalevipoeg olla kavatsenud selle paiga peale endale magamiskoha ehitada.

Muistendid

1) Kalevipoeg otsustab enesele magamise jaoks iseäralikku linna ehitada, kus keegi ta und ei saaks eksitada. On ju vägimees muidugi siin-seal sängis puhates unerikkumist tunda saanud, sorts ta mõõga ära viinud Kääpasse. Arvab, et kui tal kindel linn, kus keegi ta juurde ei pääse, ta kas kuu aega ühtejärge unetaadiga sõpruses võib asuda. Paras linnaase välja vaadatud. Aga enne veel kui Kalevipoeg saab alustada, sortsid platsis. Kalevipoeg ei pane neid tähelegi. Sortsid lähevad oma teed. Kalevipoeg tööle. Müür kerkib jala võrra ühe päeva jooksul. Õhtul heidab ehitaja puhkama. Öösel aga sortsid platsis, lõhuvad müürid, kannavad kivid laiali. Pahasel meelel teisel päeval vägimees uuesti tööle. Töötab kogu päeva usinalt. Kuid sorts laotab ehitatud müüri teisel öösel uuesti. Kalevipoeg kolmat päeva tööle. Päevase ehitamise järele jääb õhtul kurjategijat valvama. Valvab, valvab, ei tule kedagi. Unetaat ütlema: «Mida ennast vaevad! Tule tunniks minu kaissu aega viitma.» vägimees ei suuda südamesõbra soovile vasta panna. Läheb. Viibib hommikuni sõbra kaisus. Hommikul ärkab valvamisest uue linna müüride keskel. Ei müüra jälle enam kusagil. vägimees vihastub nii, et ehitamise järele jätab. Ohates lahkub ehitatavast Tudulinnast. Rahvasuus elab vägimehe antud linna nimi meie päevi edasi. Samasugune linna ehitamise äpardus juhtunud Kalevipojale Mustvee ligidal Linnanõmmes.
M. J. Eisen, Eesti kohalikud muistejutud I—III, lk. 86—87 (51).
Vt. E 47239 (25) < Torma, Avinurme v. — A. Sild (1909).
Vrd. Kohanimesid seletavad muistendid, muist. 307, samuti — Linnade ehitamine, muist. 318 A—D; Jälgedega kivid, muist. 129.

Kuidas kohale tulla?