Kalevipoja sild Ninasil

Kalevipoja sild Ninasil Peipsi järve ääres. Sellest on kalda ääres näha mitmesuguse suurusega kive. Arvult on neid seal umbes 120 kivi, mis kõik tungivad pika kiviroduna 1 km jagu Peipsi järve sisse.

Muistendid

1) Kalevipoeg silda üle Peipsi tegemas
Lohtsoos Nenasi (Nina jaama) kohal on Peipsi järves, arvata verst maad kaldast eemal, väikene saar, küngas, mis väikese vee ajal vee alt väljas on ja kaldasse ära paistab, suure vee ajal, nagu kevadete ja sügisele, vee all on. Selle künka sündimisest teab vana jutt rääkida: kord tahtnud Kalevipoeg silda üle Peipsi järve teha. Viinud ühe rüpetäie kiva. Kividest saanud tee poole järveni. Siis jätnud Kalevipoeg teetegemise seisma. Oleks ta üle järve tee teinud, siis ei oleks järves vesi jooksta saanud ja võib-olla tee ära lahutanud. Sellest rüpetäiest kividest, mida Kalevipoeg järve viinud, on see väike saarekene järele jäänud. Rahvas kutsub aga seda saarekest Kuivloot’aks. – Avinurmes tuntud.
E 47235 (21) < Torma – M. Sild (1909) = H II 74, 847 < Torma- M. Sild (1906).
Vrd. ERA II 257, 606 (78) < Torma, Avinurme v., Jõemetsa k. – M. Sild < Jüri Sild (1939).
Trükitud: M. J. Eisen, Tartumaa muinasjutud, lk. 12.
Vt. ka muist. 116 A, B, C.

Kuidas kohale tulla?